Plumeria - Frangipani

 

Plumeria overwinteren

Overwinter de Plumeria bij een minimum temperatuur van 12 °C, de standplaats mag in de winterperiode wat minder licht zijn dan normaal.

Doordat de hoeveelheid zon(licht) minder is in de winterperiode, verliest de Plumeria meestal (bijna) al haar bladeren in de rustperiode/winterslaap (november - februari). Dit schaadt de plant niet!

Indien de Plumeria op een zonnige plaats bij kamertemperatuur overwintert, dan kan de plant doorgroeien als er voldoende (zon)licht is.

Een rustperiode in de winter is beter voor een rijkere bloei in het voorjaar en zomer.

Let op: te veel water veroorzaakt wortelrot, met name in de winter! Geef daarom de Plumeria in de winter weinig tot geen water. En zorg voor een niet te hoge luchtvochtigheid.

In de rustperiode (november - februari) moet de grond nagenoeg droog worden gehouden bij minimaal 12 °C. Bij kamertemperatuur kan wat meer water worden gegeven afhankelijk of er blad aan de plant blijft zitten.

Als alle bladeren eraf zijn gevallen, dan hoeft de Plumeria vrijwel geen water meer te krijgen gedurende de winter (november - februari), afhankelijk van de temperatuur. Geen blad betekent geen verdamping.

Tenzij je ziet dat de stam begint te rimpelen, dan sproei je 1x per maand een beetje water op de gerimpelde stam, of geef je een heeeel klein scheutje water.

In de winter ook geen meststoffen geven.

Geef pas weer voorzichtig (weinig) water als zich nieuwe scheuten/bladeren vormen in het voorjaar. Bouw dat water geven langzaam op van 1 a 2x per week tot frequenter bij mooi zonnig weer (geef pas weer opnieuw water als de grond weer droog aanvoelt).

Ziektes bij de plumeria

Droge (radiator)lucht, tocht en felle zon (en warm en droog weer), maakt planten kwetsbaarder voor plantenziekten en plaaginsecten.

Warm en droog > pas op voor Spint!

Warm en droog weer, felle zon (maar ook droge (radiator) lucht) maakt planten kwetsbaarder voor plantenziekten en plaaginsecten.

Dus in warme en droge periodes doe je er goed aan om planten goed te benevelen / besproeien. Ook de Plumeria en Adenium!

Binnen is er minder zonlicht dan buiten, en binnen is de luchtvochtigheid lager dan buiten, zet daarom de Plumeria en Adenium bij voorkeur buiten in de zomerperiode. Maar als het kouder wordt dan 12 graden Celsius wordt, dan moeten ze weer naar binnen.

Plaats een Plumeria niet in de schaduw, een Plumeria heeft minimaal 5 uur direct zonlicht per dag nodig, en liefst zoveel mogelijk, om te kunnen bloeien.

Plaaginsecten zoals spint en trips zuigen voedingsstoffen uit je plant, waardoor de plant verzwakt.

De meeste plaaginsecten verdwijnen als je plant besproeit of afspoelt. Vastplakkende insecten kun je van de plant afwrijven/vegen.

TRIPS
Tripsen misvormen jonge scheuten, bloemknoppen en bloemen. Ze zitten in groepjes op de bovenkant van het blad, waar je ze herkent aan hun langwerpige vorm en strepen. Hun larven zijn een beetje doorzichtig en leven juist aan de onderkant van het blad. Je plant heeft mogelijk tripsen als bladeren verdrogen en vlekken krijgen.

LUIS
Dop- en wolluizen zetten plantensuikers om in ‘honingdauw’, een kleverig goedje dat je snel zult herkennen als vieze plekken op aangetaste planten. Bloemen raken ook beschadigd door wolluizen (kleverige wolachtige pluisjes)

SPINT
De (spint)mijten zijn heel klein, 0,3 tot 0,5 mm , soms nauwelijks met het blote oog te zien. Meestal zijn ze wit, geel of groen van kleur. Bovendien zitten ze in de regel aan de onderkant van bladeren. Ze prikken gaatje in het blad om plantensappen op te zuigen. De bladeren krijgen hele kleine gele of bruine puntjes bovenop het blad. Na een tijdje zullen bladeren geel en bruin worden en afvallen. Er kan ook heel fijn spinrag in je plant ontstaan, maar dan is de populatie spintmijten al in een vergevorderd stadium.

Erg droge lucht trekt spintmijten aan. Warm weer en tocht kunnen planten extra gevoelig maken voor spint. Een uitbraak met spint gaat het hardst bij hogere temperaturen, bij temperaturen van 30° gaat de cyclus eitje-volwassen mijt meer dan 2x zo snel als bij temperaturen van 20° (bij 20 gr. is de cyclus 17 dagen, bij 30 gr. is de cyclus slechts 7 dagen!).

Ter voorkoming en bestrijding van spint: besproei planten (ook de onderkant van de bladeren!) regelmatig met water. Wij raden aan om de Plumeria bij droog weer regelmatig te besproeien met water. Tijdens warme zomerdagen ’s avonds na zonsondergang besproeien, of als de zon weinig schijnt, omdat waterdruppels verbrande bladeren kunnen veroorzaken. Indien de kluit nog vochtig is, dan is het raadzaam om een plastic zak om de pot te doen tijdens het besproeien met water. Na iedere waterbeurt moet je wachten tot de grond weer droog aanvoelt, alvorens je de Plumeria weer opnieuw water geeft. Een Plumeria houdt niet van natte voeten (wortels), te veel water kan wortelrot veroorzaken. Laat daarom nooit een laagje water in de pot of in de schotel staan!!!! Je kan ook een laagje hydrokorrels in de overpot doen, zodat de wortels van de Plumeria niet in het water komen indien er overtollig water uit de binnenpot loopt tijdens/na het water geven.

Bestrijding van spint kan ook met een mengsel van 1 liter water met 20 ml groene zachte zeep (Driehoek) en 20 ml spiritus.
Of gebruik bijv. ECOstyle Promanal-R